Tate takes the gold

Print
Email
Share
Tate takes the gold

Tate Student Center

Photo by: Paul Efland

The Tate Student Center expansion, which was completed last year, is the first UGA building to receive LEED certification from the U.S. Green Building Council.

The addition received gold certification for meeting standards for energy savings, water efficiency, carbon dioxide emissions reduction, indoor environmental quality, and stewardship of resources with sensitivity to their impacts. LEED provides building owners and operators a concise framework for identifying and implementing practical and measurable green building design, construction, operations and maintenance solutions.

The Tate Center addition features a 26,378-square-foot green roof, as well as a 75,000-gallon cistern for rainwater and condensate water harvesting. The reclaimed water is being used to flush toilets, provide make-up water for campus fountains and irrigate the campus landscape from non-potable sources. The building’s mechanical system is designed to maximize efficiencies with heat recovery and an economizer mode. Approximately 40 percent of the building materials were supplied by local or regional sources, and low VOC (volatile organic compound) materials were used in carpet, paint, adhesives and sealants throughout the building in order to enhance air quality. In addition, the university diverted three-quarters of the construction waste from landfills to a construction waste recycling facility that provided materials such as gravel mulch and soil to be used elsewhere on campus.

Four other UGA projects are LEED-registered and tracking certification at the silver or gold level: the College of Pharmacy addition, a new residence hall on East Campus, the Georgia Museum of Art addition and the Richard B. Russell Building for the Special Collections Libraries.